THE Iç MIMARI GöRSELLEşTIRME DIARIES

The iç mimari görselleştirme Diaries

The iç mimari görselleştirme Diaries

Blog Article

Mimari odaklı üretimsel kopilot Finch, mimarların ve yapay zekanın birlikte çalışarak tasarımlar üretmesini sağlıyor. Platform, mimari tasarımınızı improve etmek için yapay zeka, grafik teknolojisi ve gelişmiş algoritmalar kullanıyor. Çalışmalar sonucunda tasarımlar, adeta bir sonraki seviyeye taşınıyor.

3D mimari görselleştirme, inşaat ve tasarım sektörlerinde yaygın olarak kullanılmaktadır. Mimari tasarımcılar, mühendisler, proje yöneticileri, pazarlama ekipleri ve müşteriler, projeleri daha iyi anlamak ve tasarım kararlarını daha iyi bir şekilde iletmek için 3D mimari görselleştirme teknolojisinden yararlanmaktadır.

Dövizde yaşanan bu artışların etkisi yalnızca donanım ekipmanlarıyla sınırlı kalmadı elbette. Profesyonel biçimde görselleştirme hizmeti veren firmaların farklı bilgisayar yazılımları kullanıyor olduğunu biliyoruz. Bu bağlamda bu yazılım araçlarının neredeyse tamamını ülkemiz dışındaki yazılım firmalarının tedarik ettiğini hatırlatmak isteriz. Aynı şekilde bu yazılımların fiyatlarının da döviz endeksli olduğunu belirtmeye ihtiyaç yok. Yazılım fiyatlarında yaşanan artışla ilgili de somut bir örnekleme yapacak olursak, mimari görselleştirme çalışmalarında kullanılan ve Professional sürümü yaklaşık 3 bin Euro ile satın alınabilen Lumion yazılımına geçtiğimiz sene bugünlerde 38-39 bin lira kadar bir maliyete sahip olabiliyorken bugün itibariyle bu fiyatın 56-57 bin lira gibi bir fiyata ulaştığını görüyoruz.

Bu teknoloji, projenin nihai kullanıcılarına ve karar vericilere, fiziksel inşaat başlamadan önce, beklenen sonuçları yaşayarak gösterme fileırsatını vermektedir.

İlk kez bu alanda çözüm ve tasarım sürecine yönelik başlangıç yapacak olanlar için istenen yüksek performansı sunacak kullanışlı arayüze sahip olan Blender tasarım programı ve çizim programları arasında yerini alır.

Mimari projelerde 3D modelleme kullanımı, son derece detaylı ve ölçekli modellerin oluşturulmasını sağlar. Bu sayede, projenin her bir parçasının nasıl bir araya geleceği, malzeme seçimlerinin yapısı ve gölge düşümünün nasıl olacağı gibi önemli unsurlar, projenin ilk aşamalarında bile görsel olarak incelenebilir.

Ortalama görsel niteliğine sahip olan ve freelance hizmet verenler, ofis ve vergilendirme maliyetleri de yoksa ilk paragrafta paylaştığımız fiyat aralığının alt diliminde (5000-7500 lira/görsel karesi) kalabilirler. Profesyonel düzeyde, üst seviye bir görselleştirme yapanlar bu website makasın orta kısımlarında (7500-9000 lira/görsel karesi) bir ücretlendirme izleyebilirler. Bunun yanında görselleştirme işi için özel olarak kullandığı ofisi olup kira maliyeti, belirli sabit giderleri, çalışan ve vergi ödemeleri olan ve düzenli olarak donanım güncelleme maliyetleri olan profesyonel bir render ofisi ise verdiğimiz aralığın üst limitlerinde (9000-15000 lira/görsel karesi) bir render fiyatlandırması yapabilirler.

Bu yönüyle iyi bir çıkış yakalayan Lumion mimarlık ofisleri için gerekli bir application halini almaktadır. En büyük dezavantajı ise çOkay pahalı olması ve yazılımın üst seviye görsel ve animasyonları render edebilmesi için güçlü bir ekran kartına ihtiyaç duymasıdır. Bu iki maliyet kaleminin döviz ile ilişkili olduğunu düşünürsek bizim ülkemizdeki mimarlık ofisleri için Lumion kullanmanın çAlright maliyetli olduğunu söyleyebiliriz. Bu bilgilerin yanında mimarlık öğrencileri için Lumion’un ücretsiz bir versiyon sunduğunu da bir not olarak eklemiş olalım.

Tasarım dünyasına yeni bir boyut kazandıran bu teknolojilerin, projelerin anlaşılabilirliğini ve etkileşimini nasıl artırdığını keşfetmeye hazırsanız, başlayalım.

Render yazılımları için yine 3 farklı yazılımdan bahsetmek istiyoruz. İlk olarak herkesin bir şekilde duyduğunu sandığımız Vray yazılımından söz edebiliriz.

Yazılım ve donanım maliyetlerinde hal böyleyken kimi mimari görselleştirme firmaları ve 3D tasarım uzmanlarının fiyatlarını dolar endeksli belirliyor oluşu yadırganır bir durum olmamaya başladı. Bu maliyetlere ilave olarak 3D görselleştirme hizmeti veren ofisleri enerji maliyetleri de önemli ölçüde etkiledi. Bunların yanında tüm sektör ve kesimlere yansıyan kira, ulaşım, ısınma vb. maliyet parametrelerinin ne kadar artworkış gösterdiğinden ve göstermeye devam ettiğinden söz etmeye lüzum olmasa gerek.

Mimaride kullanılan iç tasarım programları, tasarım sürecini kolaylaştıran ve tasarımların daha hızlı ve verimli bir şekilde oluşturulmasını sağlayan birçok yazılım içermektedir. Bazı popüler iç tasarım programları şunlardır:

3D Modelleme ve mimari görselleştirme teknolojilerinin ilerlemesi, mimarlar ve tasarımcılar için hayal gücünün sınırlarını zorlayan yeni olanaklar sunmaktadır. Bu yenilikçi araçlar sayesinde, bir binanın ya da iç mekanın henüz inşa edilmeden önce bile, gerçekçi bir şekilde görselleştirilmesi mümkün hale gelmiştir, bu da müşterilerin ve yatırımcıların projeleri daha iyi anlamasına ve onay süreçlerinin hızlanmasına katkı sağlar.

İnsanların gerçek zamanlı olarak tasarlanmış mekânlarda gezinmesini sağlayan bu teknoloji, potansiyel müşterilerin veya kullanıcıların bir yapıyı inşa etmeden önce deneyimlemelerine olanak tanıyor.

Report this page